dilluns, 16 de juliol de 2018

Poemes de Joana Raspall musicats per Carles Cuberes


Carles Cuberes compartió una publicación.
12 h
Divendres passat vaig tenir la oportunitat de parlar del meu disc "Papallones" i del meu ofici a Ràdio Sant Feliu de Llobregat, la ràdio de la ciutat de la Joana Raspall. Gràcies David Cobo per la complicitat i la bona "sintonia". Tot va quedar gravat aquí:
http://alacarta.radiosantfeliu.cat/…
Ràdio Sant Feliu de Llobregat
🔽 NOU PODCAST

“Els poemes de la Joana Raspall tenen un regust de cançó popular” - Ens ho explica el Carles Cuberes, que ha presentat el seu darrer disc ‘Papallones, petits poemes musicals de Joana Raspall’, posant-li ritme als versos de l’escriptora tan lligada a Sant Feliu!
Per recuperar l'entrevista sencera 👉 http://enacast.com/sharer/…

dimecres, 4 de juliol de 2018

105 ANIVERSARI - CELEBRACIÓ

A la sala Joana Raspall de la Biblioteca "Montserrat Roig" de Sant Feliu de Llobregat avui s'ha fet un recordatori a la Poeta, amb música, video i poemes.

fotos: Ruben

dimarts, 3 de juliol de 2018

JOANA RASPALL. LINGÜISTA I POETESSA PEL CARRER.


https://imatgies.blogspot.com/2018/06/joana-raspall-una-linguista-pel-carrer.html

Troben un blog que cerca noms de poetes i lingüístes a carrers.


JOANA RASPALL. LINGÜISTA I POETESSA PEL CARRER. 
Hi ha uns arbres que ensafranen, ves per on, moltes places i carrers dels pobles del nord. 

A l'eixample, ja perifèric, de Sant Feliu de Llobregat aquest posat groguenc, dissortadament de moda, festeja amb el lila de la xicranda, de tradició salvatiana i femenina. Potser siga per celebrar que una dona, lingüista i poetessa, mereix un carrer ben ample i amb voreres que conviden a passejar. 

Ho vam saber gràcies a Josep Daniel Climent que s'estranyava que només Rosalina Poch tinguera un carrer i que cap altra lingüista en tingués. L'altre dia, quan vam assistir a la presentació del seu magnífic treball sobre "L'interés per la llengua dels valencians" ens va insinuar que potser la Joana Raspall, autora entre d'altres, d'un diccionari de sinònims, tinguera algun carrer. 
En la primera recerca, encetada ja fa dos anys, no vam trobar cap carrer d'aquesta lingüista.  I sembla que, no fa massa temps, a Sant Feliu de Llobregat -poble on ha viscut- van tindre a bé posar-li un carrer, també amb lletres morades.  
I aquest carrer, ben ample i amb arbreda, va d'una era a una altra, d'una redona a una altra. I en la de llevant hi ha un indret ben estimat pels aficionats al Barça: la nova Masia i la Ciutat Esportiva Joan Gamper.  

fotografia www.escriptors.cat
Encara vam tindre més sort en la recerca i, en un diari local vam saber que a Sant Cugat del Vallès, fa ben poc, havien decidit batejar un seguit de carrers, 3 amb noms de dona: Isabel de Villena, Caterina Albert i Joana Raspall. 
http://www.totsantcugat.cat/actualitat/ciutat/urbanisme/copia-de-sant-cugat-posa-nom-a-carrers-i-places-sense-batejar-75732102.html  
Amb aquesta lexicògrafa, doncs, ja en són 56 els lingüistes nostres que tenen algun carrer 

I vam visitar també la placeta de Joana Raspall, encara sense placa, de Sant Cugat del Vallès. Es troba en el nucli urbà, vora el carrer de les Escoles i el centre escolar Joan Maragall. 
Creiem que la lexicògrafa s'hi trobarà la mar de bé, amb banquets on qualsevol puga seure i, sota els til·lers que l'ornen, llegir algun poema seu.  Com aquest que ens canta Gemma Humet i que també podem vore, més avall, com a 'poema dibuixat', tan actual amb la vinguda de l'Aquarius al port de València.


Si haguessis nascut  /  en una altra terra, / podries ser blanc, / podries ser negre... 
Un altre país  / fóra casa teva, / i diries "sí" / en una altra llengua.
T'hauries criat / d'una altra manera. / Més bona, potser. / Potser més dolenta. 

Tindries més sort / o potser més pega... / Tindries amics / i jocs d'altra mena; 

duries vestits /  de sac o de seda, / sabates de pell / o tosca espardenya, / o aniries nu / perdut per la selva. 

Podries llegir / contes i poemes, / o no tenir llibres /ni saber de lletra. 

Podries menjar /coses llamineres / o només crostons / secs de pa negre. 
Podries... podries... 
Per tot això pensa / que importa tenir / les mans ben obertes
 i ajudar qui ve / fugint de la guerra / fugint del dolor / i de la pobresa. 
Si tu fossis nat / a la seva terra / la tristesa d'ell /podria ser teva.

I sota els til·lers,  que vam fotografiar a la placeta, a l'ombra suau d'un tell (com deia el poeta J.V.Foix), podeu llegir també la biografia de Joana Raspall 

dilluns, 2 de juliol de 2018

Catorze, recorda l'aniversari 105 de la Joana Raspall

Poesia

Endavant!

On hi ha el teu peu no n’hi cap d’altre

"Estic molt contenta perquè a casa m'han protegit molt i m'han deixat fer la meva vida sense imposicions. Estic molt contenta de poder fer tot el que tinc ganes de fer, que no és gaire, però no és poc."

Ho deia Joana Raspall quan estava a punt de fer els cent anys. L'escriptora i bibliotecària de Sant Feliu de Llobregat va néixer l'1 de juliol del 1913 a Barcelona i va morir el 4 de desembre del 2013 a Sant Feliu de Llobregat. Recordem una de les autores més estimades pels nens amb un poema optimista i valent i l'escoltem interpretat per CyBee.


Respira fort, que l’aire és teu
i l’aire i tot et poden prendre.
Un cop ja l’hagis respirat
és carn com tu,
és alè teu que no es pot vendre.
Respira fort, que l’aire és teu.

Trepitja fort, que el lloc és teu!
On hi ha el teu peu no n’hi cap d’altre.
La terra té per a tothom
camins oberts.
Fuig de qui vulgui entrebancar-te.
Trepitja ferm, que el lloc és teu!

Parla ben clar, que el mot és teu
i el pensament ningú no el mana.
Si creus la teva veritat
llança-la al vent
i que s’arbori com la flama.
Parla ben clar, que el mot és teu!

dilluns, 4 de juny de 2018

Solcs a Mascaró de proa

L'obra poètica de es continua reeditant i difonent.
L'últim regal és l'excel·lent recull d'haikus "Solcs".

No us el perdeu!
.....

Mascaró de proa


Un mascaró de proa és la figura que es posa com a adornament a la part alta del tallamar d'una nau. Una atractiva metàfora per a un bloc de llibres per a gent jove.

dilluns, 4 de juny de 2018“Solcs”, un excel·lent recull d’haikus de Joana Raspall


L’obra poètica de Joana Raspall es continua difonent amb noves reedicions dels seus poemes. La seva consolidada i extensa obra, especialment la destinada als nois i a les noies, permet una difusió pregona i ben diversa. “Solcs” n’és un dels últims regals destinat a tots els públics que recull una cinquantena dels seus haikus, acompanyats cada un d’ells d’una il·lustració de Conxi Rosique. A una pàgina la il·lustració i a l’altra un haiku. L’editorial que publica aquesta petita joia és la  Gregal.
En la “Presentació” del poemari, Imma Cauhé Raspall, filla de la poeta explicava i comentava com les dues artistes, una de la paraula i l’altra de la imatge, han unit les seves obres per fer-nos arribar, de manera concisa, la seva visió del món, cadascuna de la manera que millor sap expressar-se. “Estem davant d’una conjunció entre poemes i grafismes”, deia Imma Cauhé.
Els haikus d’aquest recull són una condensació d’uns sentiments, d’una sentència o d’uns pensaments molt ben captats i millor expressats per l’escriptora, aconseguits amb només disset síl·labes, com l’estructura dels haikus dicta, però no per breus deixen de transmetre una gran emoció o vivència, que, tal com diu l’autora, Joana Raspall, li han servit per fer del cor i del pensament paraula.
Els grafismes, a manera de solcs, són una representació d’aquests versos, convertint-los en imatges delineades, molt ben traçades, amb les quals l’artista ha sabut captar-ne l’essència. Ambdues obres han necessitat d’una grn elaboració per a poder aconseguir aquest resultat final de síntesi.
Els continguts dels poemes
Els temes d’aquests haikus són els habituals de la poesia de la Joana Raspall on predominen sobretot els sentiments i les emocions:
Si el sol no estima,
com és que pot donar-nos
tants dolls de vida?

Compartir i buscar la complicitat sincera de les persones que t’envolten i perseverar en la seva amistat és un altre dels grans objectius de tots aquests poemes:
Enllà del somni
forjarem altres vies
per retrobar-nos.
Joana Raspall tenia una gran sensibilitat per les flors, per la natura en general, pels animals, per l’univers:
El pur llenguatge
de les flors, el desxifro
només en somnis.

.....

El boll no oblida
que un dia embolcallava
el blat blanquíssim.
Però un dels temes més atractius de Raspall són els que conformen el món de les paraules:
Cada paraula
és un batec de vida
que vol donar-se.

.....

Apilo versos
com si fes l’escaleta
per evadir-me.

Segons Vicenç Villatoro, en un comentari a l’inici del recull, Joana Raspall va trobar en la brevetat dels haikus japonesos la forma per expressar amb precisió i delicadesa sentiments subtils, que lliguen els estat d’ànim personals i la natura. Escriu així els seus poemes de més fondària humana, que s’il·luminen amb els dibuixos essencials i estrictes de Conxi Rosique. No es pot dir més amb menys paraules i menys traços:


Núria Albertí, també a la introducció del recull, ha escrit el següent: Un plaer
per als sentits. La poesia més adulta de la Joana.
Pinzellades de saviesa condensades en la forma del vers
japonès per excel·lència o haiku. Actuals, profunds i memorables.

Goteigs de pluja
componen melodies
que l’abril canta...

......

La posta és lenta;
li pesa endur-se un dia
ple de desitjos. 


Només quan el blanc és capaç d’acollir el solc i la línia, la nostra artista els fa dialogar amb la poètica destil·lada de la Joana Raspall, és un bonic comentari del mestre i crític Francesc Vallès.

La prologuista adverteix que per al lector, a primer cop d’ull, potser aquests dibuixos a manera de solcs el desorientin o no hi vegi el significat, però quan s’interni en el sentit del poema i se submergeixi en la seva representació dibuixada, quan faci seus uns i altres aprofundint amb el que ens volen dir la paraula i la representació en el dibuix esquemàtic, hi anirà trobant el seu lligam i tota la seva màgia. És la màgia de la veterana poeta que sabia teixir amb els mots més bells els pensaments i sentiments més agradables i sincers.
Josep Maria Aloy