divendres, 31 de gener de 2014

Biblioteca Joana Raspall a sant Feliu va retardant-se

noticia treta de:
http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/35522/can-bertrand

L'Ajuntament formalitzarà properament un conveni amb el Departament d'Enseyament i la intenció és que comenci a funcionar el curs 2015-2016. Des del PSC continuen reclamant que la Nau sigui una Biblioteca.

L’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José va fer aquest anunci, ahir, sense que formés part de l’ordre del dia. També va afirmar que l’acord “s’ha de formalitzar en un conveni de cessió que es portarà a ple aviat”. I va afegir que confiava que fos “en el ple de febrer”. Serà aleshores, quan es debatrà amb la resta de partits que conformen el ple municipal de la ciutat.

San José va destacar que l’acord serveix per “reforçar l’oferta educativa de la ciutat, ampliant la d’hosteleria i donant valor i rellevància al patrimoni de Sant Feliu”. A més, va afirmar que aquesta funció també servirà per “atraure joves de la comarca i l’àrea metropolitana per formar-se” ique “reforçarà la capitalitat, donarà a conèixer el patrimoni de la ciutat”. D’altra banda, es va referir que la previsió inicial que un centre d’aquesta mena se situés a Mas Lluí, però que per les característiques de la inversió i la rellevància que se li vol donar”, s’ha acordat aquesta nova ubicació.

Després d’aquest anunci, avui l’Ajuntament ha fet públic que la posada en marxa del centre està prevista pel curs 2015-2016 i suposarà el trasllat dels cicles formatius de cuina que actualment es fan a l’institut Martí Dot, que s’ampliarà. A més, també tindrà un restaurant pedagògic obert al públic on els alumnes podran fer pràctiques i aprendre l’ofici.

El PSC insisteix en defensar que la nau sigui la seu d’una biblioteca

L’anunci obre uns interrogants i en tanca d’altres. D’una banda es posa fi a una dècada d’especulacions al voltant de l’ús i funció d’un bé patrimonial i d’un equipament de gran potencial. En els últims 10 anys, els relleus al capdavant de l’alcaldia i els canvis en els equips de govern han generat un va i ve de propostes que no havien prosperat (des d’esdevenir la seu administrativa de l’Ajuntament a una nova biblioteca). El tancament de la nau responia precisament a trobar-hi un ús que reunís les condicions òptimes de finançament, manteniment, funció social, projecció de ciutat i servei apropiat. En la infografia adjunta a aquest text (vegeu Fig.1), podeu visualitzar les diverses opcions d’utilitat que s’havien proposat.

Sigui com sigui, ja es pot afirmar que l’ús cultural inicialment previst deriva a un ús educatiu. Descartada ja d’entrada per l’actual equip de Govern l’opció d’una nova biblioteca en aquest equipament (proposta sostinguda pel PSC) s’estava expectant sobre quina seria la proposta escollida.

De fet, des de la secció local dels socialistes insisteixen en reclamar que la nau de “les Sedes” de Can Bertrand sigui una biblioteca. La portaveu del PSC, Lourdes Borrell, ha dit a Fetasantfeliu que “el juny del 2011 l’Ajuntament va rebre de la Diputació un estudi per fer la biblioteca de la nostra ciutat”. Defensa que “aquesta nau ja es va treballar en el si de les obres perquè fos la biblioteca, una necessitat important, perquè a Sant Feliu ens toca la biblioteca comarcal”. Borrell creu que la biblioteca Montserrat Roig no està prou adaptada i no té lloc per estudiar. I, en canvi, assegura que “la nau de la seda està preparada per fer una aula d’estudi al marge del que fos la Biblioteca”.

A més, recorda que durant el tancament del centenari de l’Any Joana Raspall, la Generalitat va dir que “Joana Raspall mereixia una biblioteca en el seu nom” i, segons Borrell,  “aquesta és la nau de la Seda”. Assegura que “ho seguirem perseguint” i no descarta recollir signatures de la ciutadania perquè “crec que som mereixedors d’una biblioteca moderna i del segle XXI”. Pel que fa a l’escola d’hosteleria, considera que hauria d’estar al barri de Mas Lluí, també per dinamitzar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada