dijous, 30 de gener de 2014

Aparador de poesia

Presentació de “Batec de paraules. Poesia lírica completa”, de Joana Raspall, llibre publicat per ‘El Cep i la Nansa Edicions’. Ens acompanyà Imma Cauhé Raspall, filla de la poeta el decés de la qual va ocórrer el 4 de desembre del 2013, quan faltaven ben pocs dies perquè s’acabessin les commemoracions del centenari del seu naixement. Es tracta del segon homenatge que retrem a Joana Raspall per la seva trajectòria literària, patriòtica i humana.

uvs140130-001


descarregar
Ahir, dimecres dia 29 de gener del 2014, férem el cent vint-i-novè programa, el divuitè de la quarta temporada. L’emetérem, com sempre, en directe, des de ràdio Sant Vicenç de Montalt.
La nostra convidada, Imma Cauhé Raspall, ha dut a terme una tasca ingent de divulgació de l’obra de la seva mare. Rastrejant la Xarxa, trobem molts rastres que certifiquen el que diem. Ens plagué moltíssim la seva gentilesa extrema i gràcies a ella vam tenir la joia d’entrevistar Joana Raspall i Juanola el 27 de febrer del 2013. Van ser dotze minuts inoblidables, irrepetibles, perdurables.
El dia 1 de juliol de l’any passat va fer cent anys. Barcelonetina, visqué gairebé tota la seva vida a Sant Feliu de Llobregat. Bibliotecària i deixeble de Carles Riba, entre d’altres. Després de l’ensulsiada de la Guerra Civil, es casà amb el metge Antoni Cauhé i Huguet, amb qui va tenir un fill i tres filles. Autora de tres importants diccionaris, el de sinònims, el de locucions i frases fetes i el d’antònims i parònims, destaca sobretot en el terreny de la creació literària. Ha conreat diversos gèneres (teatre, novel•la i poesia) i s’ha especialitzat en literatura juvenil i infantil. Creiem que és sobretot poeta, d’una gran sensibilitat, com ho demostra en els seus haikús i tankes, composicions d’enorme densitat poètica. Hauríem de reconèixer que és una autora relativament prolífica.
Joana Raspall va promoure la creació del Premi Martí Dot de poesia per a joves. N’era, abans del decés, Presidenta d’Honor. La poeta que va merèixer guanyar-lo el 2012, Míriam Cano, va comentar: “Militant fins a l’últim instant”. Obtingué diversos Premis, com el de teatre Cavall Fort, per l’obra El Pou, i fou reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
L’Obra lírica completa que presentàrem conté els poemaris per a joves i adults, Ales i camins (1991), Llum i gira-sols (1994), Arpegis (2004), Instants (2009) i Jardí vivent (2011), però també un “un gruix de poemes nous”, com llegim al pròleg que va escriure Carme Arenas, actual presidenta del PEN català , que ens forneixen, segueix dient la prologuista, “de molts elements que ens permeten fer una lectura més profunda del corpus poètic de Raspall publicat fins ara”. La mateixa poeta els distribuí en quatre apartats: Poemes de Nadal, Les arrels, Vivències i Punt i final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada