dissabte, 2 de març del 2013

Joana a Vilafranca


Raspall i els llibres salvats

"No s'ha de despreciar cap manera de parlar..."
(Joana Raspall. Extret de l'entrevista realitzada per a l'Arxiu Sonor de Catalunya Ràdio el 10 de gener de 2013).


Cap al final de la guerra civil, la biblioteca de Vilafranca, situada prop del convent del Molí d'en Rovira, anava a ser convertida en ampliació de l'hospital i abans d'abandonar l'edifici, les dues bibliotecàries van salvar bona part del fons bibliogràfic traslladant-lo a la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona. Joana Raspall Roser Lleó, que era la directora de la biblioteca de Vilafranca, van conduir els llibres fins a Barcelona en un camió de soldats de la retirada i, dos dies després, Raspall va tornar a Vilafranca per recollir el llibre Diari de la biblioteca, que es considerava de gran interès ja que recollia tota la història de l'equipament. Va dur aquest exemplar a la Biblioteca de Catalunya, on, juntament amb la resta de llibres, es va conservar fins que l'any 1946 la biblioteca va tornar a obrir portes a Vilafranca.

El periodista gelidenc Jaume Rius va entrevistar Joana Raspall per al programa de la Festa Major de Gelida de l'any 2012. En aquesta entrevista, la poeta de Sant Feliu li va explicar anècdotes del present i del passat, i, entre elles, les referides al rescat dels llibres de la biblioteca de Vilafranca. Rius ha cedit a Catalunya Ràdio l'arxiu d'àudio que va fer servir per elaborar l'entrevista. Aquí podeu escoltar el fragment referit concretament a aquesta anècdota. També podeu veure l'article publicat a partir d'aquesta entrevista.

A continuació podeu veure el reportatge de Televisió Vilafranca de l'any 2011 sobre l'homenatge fet a Joana Raspall per part de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès, on va treballar de bibliotecària els tres últims mesos de la Guerra Civil i on va contribuir a rescatar-ne els llibres en català quan van arribar les tropes franquistes al poble. Hi ha intervencions d'historiadors, bibliotecaris, músics i de la mateixa Joana Raspall.
Filmat diumenge, 11 de maig de 2008



La Joana Raspall a la biblioteca

El 10 de maig de l'any 2008, la Joana Raspall va venir a la biblioteca Torras i Bages per assistir a un acte d'homenatge i reconeixement que Vilafranca i la pròpia biblioteca va voler oferir-li.
Avui volem recuperar aquell emotiu acte amb el reportatge que va elaborar Penedès Televisió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada