dimecres, 16 d’abril del 2014

...Al dia del llibre

Fa vint-i-nou anys la Joana ens animava a llegir i comprar llibres en català. Avui encara podem seguir els seus consells per les mateixes o semblants raons.



Fragment de l’article:  secció Un cop d’ull, 

de la  revista Va i ve Nº  57 abril 1985


...Al dia del llibre

Dia de Sant Jordi: Pàtria, llibres i roses, tot un símbol amb tres aspectes i un sol contingut: amor.
De fa centúries el nostre poble s’ha sentit interessat pels llibres d’una manera molt marcada, i ara als nostres dies, el Dia del Llibre té per a nosaltres tot un altre abast que el d’una fira comercial. El seu arrelament popular no depèn tant de l’incentiu d’un descompte, com del tradicional atractiu que el llibre sempre ha exercit entre els catalans. /...
............
.../ En aquests darrers cent seixanta i tants anys, la producció de llibres a casa nostra és proporcionalment una de les més altes d’Europa.
Malauradament, la xifra de lectors no correspon a la proporció, encara. Arrossegant les conseqüències d’haver-nos estat escamotejada la nostra cultura durant tantes i repetides tongades, el llibre català troba dificultats a aguantar-se fàcilment a les mans dels catalans. Molta gent mira els nostres llibres amb amor, i jo diria que el cor se n’hi va, però a l’hora de la pressa, de cercar la facilitat, es decanten pel llibre que una cultura sobreposada els ha fet més assequible.
Demano per aquests lectors porucs, peresosos o conformistes, un xic de braó i de la fe de Sant Jordi. Els encoratjo a emprendre la conquesta de la seva pròpia llengua, amb totes les dificultats i entrebancs que puguin sorgir. La princesa s’ho val; la Rosa s’ho val; Catalunya s’ho val!

Per Joana Raspall
           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada