divendres, 14 de febrer del 2014

Butlleti Sant Feliu de LLobregat núm. 451 - febrer 2014

En el butlleti tobem que a la pagina 14 parla de la
Joana, i a la 15 l'amic i poeta Agustí Vilar en una 
entrevista també es refereix a ella i als actes fets 
en el seu centenari.

L’Any Joana Raspall deixa més de 200 activitats 
i un extens llegat


La mort de l’escriptora el 4 de desembre va coincidir amb 
el final del seu any commemoratiu




La mort de l’escriptora Joana Raspall el 4 de desembre de 2013 va arribar quatre dies després de la celebració de l’acte de cloenda de l’Any Joana Raspall, que va aplegar més de 500 persones en un emotiu homenatge a la Sala Ibèria. L’escriptora va ser-hi present i es va mostrar molt agraïda pel conjunt d’activitats organitzades durant l’any del centenari del seu naixement.
La commemoració de l’Any Joana Raspall es va iniciar el mes de febrer de 2013 i des d’aleshores es van celebrar arreu de Catalunya més de 200 activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, edicions, reedicions i presentacions de llibres o conferències per difondre l’obra i la trajectòria de la poetessa santfeliuenca. Les escoles i altres centres formatius van impulsar més d’un centenar d’activitats que han permès conèixer millor la figura de Joana Raspall, especialment als infants i joves.
Entre els actes d’homenatge cal destacar l’”Enfilall de mots” organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, així com l’acte institucional de l’1 de juliol, dia en què l’escriptora va complir els 100 anys, al Palau de la Generalitat i que va ser presidit pel president Artur Mas. En aquest acte, es va lliurar a la poetessa la Medalla Centenària que atorga el Departament de Benestar i Família a les persones que fan 100 anys. La celebració de l’Any Joana Raspall ha inclòs també esdeveniments literaris de renom, com ara la 4a Setmana d’Estiu de Montserrat o la Setmana del Llibre de Barcelona, al setembre.
La cloenda del centenari de la poetessa va incloure la reedició de l’exposició “Joana Raspall, una escriptora centenària”, que es va poder visitar al Centre Cívic Mas Lluí del 21 de novembre al 22 de desembre. La mostra, que es va instal·lar al maig al Palau Falguera en el marc de l’Exposició Nacional de Roses, també dedicada al centenari de la poetessa, visitarà altres municipis el 2014. Juntament amb l’exposició, també es va presentar el llibre Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any, un recull de poesies de l’escriptora. La fi de l’Any Joana Raspall també va incloure l’estrena de l’espectacle de poesia Als seus llavis madura la paraula, basat en textos de la seva obra poètica per a adults i interpretat per Fina Rius. La primera part està centrada en els haikús i la segona s’articula entorn dels poemes de Jardí vivent, darrer llibre de l’escriptora publicat l’any 2010.
Durant la cloenda del centenari, celebrada el 29 de novembre, es va presentar un documental que recull els millors moments de la celebració de l’Any Joana Raspall. Durant l’acte, el Cor de l’Ateneu va interpretar el poema musicatEndavant i els alumnes de l’Escola Municipal de Música van posar veu i música a la cantata Rosa Joana i les set magnífiques, basada en poemes de l’autora. Una segona cantata, L’hora perduda, creada a partir de diversos poemes de l’escriptora, es va estrenar el 25 de maig a l’Auditori de Barcelona i els dies 8 i 9 de juny es va presentar a l’auditori del Palau Falguera.

Llegat de l’Any Joana Raspall

• Cantata Rosa Joana i les set magnífiques. Edició del conte i del CD.
• Cantata L’hora perduda. Edició del CD.
• Llibre Batec de paraules. Poesia lírica completa de Joana Raspall.
• Llibre El retrat de l’avi, en braille per a persones cegues.
• Llibre Poemes per a tot l’any.
• Llibre Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any.
• www.joanaraspall.cat


................................

Extret de les pagines 17-18 del Butlleti



Com a poeta i amic de Joana Raspall, ha participat en la definició dels actes de l’Any Joana Raspall. Què li ha semblat el reconeixement?
Ha estat molt bé, que s’hagi fet és importantíssim i demostra que el poble té l’última paraula sobre les persones importants a la ciutat. Les escoles han fet molt. La Generalitat només ha fet els actes institucionals que li pertocaven, però no hi ha dedicat un duro i les retallades no són excusa perquè Sant Feliu té tants o més problemes econòmics i sí que hi ha dedicat diners. L’Ajuntament ha fet un gran esforç i encara hi ha compromisos a fer perquè l’any s’ha allargat.
Quina és la clau de l’obra de Joana Raspall?
La fama de la Joana bàsicament són els nens i nenes, que la coneixen molt. A la trobada de Cavall Fort que es va fer a Sant Feliu estava ple de nens i nenes que van venir de Móra d’Ebre, la Seu d’Urgell, Mallorca, València... i van venir a veure la Joana Raspall. La Joana ha aconseguit entrar en l’imaginari dels nens i nenes. La seva poesia, aparentment senzillota, fàcil, molt popular, ha connectat amb els infants i això és molt difícil.
Com veu la vida cultural a Sant Feliu?
Té una peculiaritat que s’ha debatut en el Fòrum de Cultura. I és que aquí fem massa actes i tenim poquíssim públic. No es poden fer 4 o 5 tertúlies de poesia en un poble com el nostre, on sempre som els mateixos els que anem als actes. Tenim la Tertúlia Martí Dot, la del Laurel, les Dones amb Veu... tot està molt escampat. El normal és fer pinya i aplegar-se i això és molt complicat perquè som un poble molt sectari en aquest sentit.
És molt actiu en la vida cultural de la ciutat i participa en moltes activitats de la biblioteca. Com les valora?
La Tertúlia de poesia Martí Dot ha anat morint. Crec que més que una tertúlia era un cenacle de la Joana Raspall que es va fer una mica per donar suport al Premi de Poesia Martí Dot. Fa uns anys que l’he substituïda per les lectures en veu alta de la biblioteca. A les lectures vénen nois i noies del Centre Marquet Molins, persones del centre de salut Pins d’Or o gent que ha començat a llegir amb 80 anys. Els nivells han baixat molt però estem plegats i aquesta gent s’ho passa molt bé, emocionalment estan amb nosaltres. No és exactament una tertúlia però és cultura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada