dijous, 25 de juliol del 2013

Plataforma per la llengua

OPINIÓ. Plataforma per la Llengua
 
09/07/2013
“Ells van decidir que el català, no, però jo vaig triar el català, sí”
Les grans fites dels pobles només es poden aconseguir amb la implicació de tothom. Catalunya, ara, viu uns moments històrics. Està en joc el seu futur col·lectiu. Cal sumar esforços, oblidar els personalismes i treballar amb intensitat, amb il·lusió i amb esperança.

Precisament en aquest moment hem celebrat els 100 anys de Joana Raspall, una dona que és un exemple de compromís amb Catalunya i amb la llengua catalana. Nascuda el dia 1 de juliol de 1913 al barri barceloní de la Barceloneta, quan tenia 3 anys els seus pares es van traslladar a viure a Sant Feliu de Llobregat, on encara viu. Als catorze anys comença la seva activitat literària, sempre en català. És una dona de caràcter i de fermes conviccions com demostra aquesta contundent frase seva que va pronunciar acabada la guerra civil: “Ells van decidir que el català, no, però jo vaig triar el català, sí”.

El president de la Generalitat ha volgut retre-li homenatge i el passat 1 de juliol va tenir lloc al Palau de la Generalitat un acte de commemoració del centenari del seu naixement. Va ser un acte multitudinari. No només es va omplir el Saló Sant Jordi sinó que es van haver d'habilitar dues sales més. Malauradament Joan Raspall no hi va poder assistir perquè havia tingut un accident domèstic uns dies abans. De tota manera, però, vam poder escoltar les seves paraules lúcides i conseqüents amb tota la seva trajectòria.

Plataforma per la Llengua comparteix el pensament de Joana Raspall quan diu “Avui la defensa del català, una lluita més vigent que mai, ha de ser més gran i més sostinguda en el temps” i afegeix “En els mots hi ha l'ànima de tota la gent”.

Anàlisi, denúncia i propostes, sobretot propostes. Aquests són els eixos de la feina que, des de fa vint anys, realitzem a Plataforma de la Llengua. Joana Raspall, i moltes persones anònimes que treballen amb els mateixos objectius, són estels per a l'esperança i motor per continuar treballant i millorant.

Gràcies, Joana, i per molts anys. Celebrem la teva vida llarga, de treball i d'exemple. Continuarem treballant perquè, com tu dius, “no podem deixar perdre Catalunya, ha de durar per sobre de tot i de tots nosaltres”


Teresa Casals
Plataforma per la Llengua
www.plataforma-llengua.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada