dissabte, 12 de març del 2016

App dee Joana Raspall, entrevista a Ernest Cauhé fetasantfeliu

Entrevistes


Ernest Cauhé
Periodista i creador de l'APP didàctica de la Joana Raspall

“Hem fet una de les primeres eines de literatura ‘gamificada’ de Catalunya”

El nét de la Joana Raspall ha creat una ‘app’ didàctica que vol implantar-se a totes les escoles catalanes
Dijous, 3.3.2016. 14:00 h

Ernest Cahué, a l'escriptori de Joana Raspall / Foto: Juanma Ramos - Avui


Mireia Mullor

Ja fa quasi tres anys que va morir Joana Raspall, una de les poetesses catalanes més importants i una figura cabdal a Sant Feliu. Raspall era tot un exemple de divulgació poètica per a nens i nenes, però, igual que passa amb molts altres autors catalans, les escoles troben dificultats per fer arribar la seva obra a les mans dels dispersos i inquiets natius digitals. Per això és imprescindible parlar el seu propi idioma. I així ho ha entès l’Ernest Cauhé, periodista i nét de la Joana Raspall, que ha creat una aplicació per dispositius electrònics on la protagonista és la seva àvia i els destinataris, el públic infantil. ‘Un món de poesia’ és un joc que combina els recursos propis de la poesia amb els components dels videojocs.

Des que va començar a prendre forma el 2013, aquesta app ha tingut una rebuda espectacular. Les dades parlen per si mateixes: més de 6.000 euros recaptats al Verkami, el doble del que demanaven en un principi, i dues iniciatives per davant: traduir el joc a diversos idiomes i crear una sèrie d’animació, Joana, la caçadora de paraules. Parlem amb Cauhé, l’impulsor de tot aquest projecte.
 
Quin èxit!

Sí, no t’ho negaré (riu). Estic molt content. Ha superat totes les expectatives: l'execució ha estat millor impossible i la resposta de la gent, tant dels nens com dels pares i els professors, ha estat brutal. Hem estat a algunes escoles que ja comencen a tocar la app i és una experiència fantàstica, perquè per primer cop troben un material adaptat a aquest món digital.

D’on surt aquesta idea?

Quan la Joana Raspall encara estava viva, li deia que algun dia hauríem d’actualitzar els seus poemes al suport digital, perquè no hi havia res seu a internet. Per això al 2013 vaig crear el seu compte de Twitter, quasi com un joc, perquè coincidia amb el seu centenari i s’organitzaven moltes activitats arreu de Catalunya sobre ella. I quina va ser la meva sorpresa! Vam anar recollint followers i amb la broma és la poeta més seguida en català del país. I a partir d’aquí, tenia en ment fer alguna cosa semblant a una aplicació didàctica, des del joc i la seva poesia. Així que el març de l’any passat, amb una empresa que es diu Bumayé, ens vam posar de veritat a redactar el projecte, pel qual la Generalitat ens va donar la subvenció més alta d’aquell any per a projectes de literatura catalana.

Si ja teníeu una subvenció, quin paper tenia el Verkami?

El Verkami era per completar el finançament. Perquè una aplicació mòbil és molt cara. La subvenció era de 7.300 euros i el cost d’aquesta app supera en molt aquesta xifra.  Vam haver d’anar a buscar altra gent que ens donés suport, per exemple l’Ajuntament de Sant Feliu, l’Institut Català de les Dones o la Fundació Carulla. I especialment maco va ser que dues editorials que han publicat a la Joana, La Galera i Baula, també han fet una petita aportació de finançament, a més d’altres quatre editorials petites que han participat aportant llibres pels mecenes del Verkami. El crowdfunding ens ha ajudat a recaptar un 15% del finançament que ens faltava.

I això que es va duplicar la xifra que havíeu marcat.

Sí. Això significa que a la gent li agrada el projecte i llavors ens vam posar una mica xulos i vam pensar que a més de fer-ho en català ho faríem en anglès. I amb això estem ara, perquè evidentment amb el que vam recaptar al Verkami no en tenim prou, però ja estem recaptant més diners.

A nivell usuari, com funciona aquesta app?

És una aventura gràfica, molt visual, en la qual la protagonista és la Joana Raspall. És per a nens però també hi poden jugar adults, de fet, més d’un ja ens ha dit que s’ho passa molt bé. Al joc han d’ajudar la Joana a superar determinades activitats i reptes poètics. Cada cop que un usuari supera alguna d’aquestes activitats, que en total són 27, guanya un nou poema al seu poemari. Hi ha reptes i hi ha guanys, com en qualsevol joc. Evidentment, aquests 27 jocs diferents estan dissenyats de manera que t’has de ficar una mica dins de la ment de la poeta a l’hora de construir la seva poesia, de manera que l’usuari practica la comprensió lectora i la lectura en veu alta, entre altres habilitats.

És una manera d’apropar als nens a la poesia?

Sí, és un primer contacte amb els recursos de fer poesia per nens d’entre 6 i 11 anys. Està fet de forma que no sigui només un joc sinó també una eina didàctica perquè els nens llegeixin, aprenguin i a més a més ho facin jugant, que és una mica l’objectiu de tot això. La gamificació, que ara està tan de moda. Hem fet una de les primeres eines de literatura gamificada de Catalunya, amb un autor català.

Quina activitat destacaries?

Hi ha una activitat estrella, amb un èxit brutal, que és el videorecitador. A mesura que vas guanyant poemes, pots entrar al teu poemari i llegir-los, però, a més, els pots recitar davant de la càmera del teu dispositiu gràcies a un teleprompter poètic. Aquí pots escollir el poema que vols, te’l pots aprendre de memòria o llegir-lo, i finalment enregistrar-te. A més el pots guardar al carret i enviar-lo als teus contactes per escampar la poesia per les xarxes socials.

Qui ha dissenyat el joc?

Jo he fet la direcció i producció del projecte, amb una il·lustradora molt bona, la Marta Falip, i uns desenvolupadors d’una empresa que s’anomena La factoria interactiva. I després cal destacar que la veu de la “nova Joana Raspall” és la Sílvia Bel.

Ho dic perquè tu ets periodista, i construir un projecte com aquest, que sigui educatiu i lúdic alhora, requereix molts coneixements de la matèria.

Clar, m’he trobat amb molts mestres que escampen la poesia de la Joana Raspall des de fa anys a les escoles. Ells m’han donat un cop de mà, i evidentment diferents mestres especialistes en la llengua que m’han ajudat a donar-li una òptica didàctica.

Com s’organitza l’app?

Hi ha el planeta de la Joana Raspall amb tres móns: lletres, animals i natura. Aquest últim encara no està disponible de moment, però ho estarà aviat perquè ja l’hem acabat.

Per què aquests tres móns?

Perquè són els grans temes dins de l’obra de la Joana Raspall. De moment hem triat aquests tres, però n’hi ha més, clar, que podem anar incloent.

Ja s’està utilitzant aquesta app a les escoles catalanes?

I tant que sí! Vam fer una prova, que està enregistrada en vídeo, d’un grup de nens utilitzant l’app, i va ser genial. S’ho passaven molt bé. Que nens i nenes celebrin que guanyen un nou poema com si fos un gol del Barça, vol dir que hem fet alguna cosa diferent. Això no ho he vist mai de la vida, ni crec que cap professor ho hagi vist. Quan vaig veure aquesta imatge em vaig adonar que havíem fet una cosa millor del que ens pensàvem, un joc que podia canviar el xip i fer que els nens vegin la poesia i la lectura com una cosa divertida. L’objectiu és que acabi a totes les escoles de Catalunya. De moment ha estat difícil perquè no totes les escoles tenen tauletes, però d’aquí a poc traurem la versió per a PC i serà més fàcil. L’objectiu és que això sigui material didàctic per unes escoles que estan àvides de tenir material com aquest, que no existeix.

Teniu pensat traduir-lo a l’anglès, oi?

Sí, està en marxa ara mateix.

I al castellà?

També. Primer serà a l’anglès, per un tema de màrqueting, però en castellà serà el pas següent.

Això ajudarà a que la Joana Raspall sigui més coneguda fora de Catalunya?

Això esperem, perquè ara mateix no ho és gens, sobretot perquè mai s’ha traduït res de la seva obra i tampoc ha ajudat el tarannà discret que sempre ha tingut. Ella mateixa no es deia ni escriptora ni poeta, es definia com una dona que volia explicar el món als nens i l’únic que volia era que poguessin apreciar i estimar les paraules com ella les estimava. Però mai ha tingut la visió d’eixamplar fronteres. Li era igual. I ara, amb l’èxit brutal que està tenint a Catalunya, és absurd perdre l’oportunitat d’estendre la seva obra.

També heu parlat de fer una sèrie d’animació. Amb quin objectiu?

Aprofitar que hem construït un personatge nou, la nova Joana Raspall, i que ens ha quedat molt bé. Ella és una caçadora de paraules, i aquest element la pot convertir en una súper heroïna amb una sèrie d’animació pròpia. Ja estem buscant els partners adequats per fer-ho amb totes les garanties i que es pugui explotar també fora de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada