dimarts, 27 d’agost del 2013

Abecedari de la Llibertat



Fa uns anys, al 1995, un grup d'artistes encapçalats per Jesús Pedrola, a qui vull fer-li des d'aqui un homenatge, ja que ell va inspirar, lluitar i va aconseguir portar a terme amb gran esforç el projecte i després mai se li ha reconegut com obra seva.
Va reivindicar el poble vell de Corbera d'Ebre destruït per la guerra amb la idea de fer l' "Abecedari de la Llibertat". Ell va anar demanant a artistes amics que altruistament participessin amb una escultura al seu projecte, i ho va aconseguir. 
Diferents artistes especialment escultors varen construir les 28 lletres de l'abecedari amb materials diversos i no content amb això, va engrandir el projecte amb escriptors i poetes que amb les paraules les hi varen donar significat.

El que vol representar és que les paraules porten l'amistat i la pau. 
La Joana va participar donant la seva visió positiva i negativa de la lletra "J" lletra que inicia en seu nom, a la vegada que l'escultor, va fer un baix relleu amb la lletra positivada (sobresortint) i buidada (expressant el negatiu de la imatge), Joaquin Hernández Pellisa va escollir també la lletra per la vinculació de ser la seva inicial i és per ell que la Joana hi va participar.


ABECEDARI de la LLIBERTAT (Corbera d'Ebre)


Dos símbols

Un traç ferm
suavitzat per la corba
sigui símbol
de l'alta JUSTICIA recta,
clara, prudent, generosa,
garantia d'equilibri i pau.

Que la marca del JOU,
negativa,
quedi buida;
que mai a la terra hi hagi
lloc per a l'odi i la guerra;
que cap home no se senti esclau.

Joana Raspall

http://www.poblevell.cat/ca/abecedari/abecedari.html

------------------------------------------------------------------------------------------------

del blog:

Commemorating the Battle of the Ebro in the Terra Alta, Catalunya
Notas muy de vez en cuando al azar


2 comentaris:

  1. Ho trobo preciós Imma...Suposo que deu ser en algun edifici recuperat de Corbera d' Ebre. Com sempre encantador, el comentari de la Joana.
    Petonets a les dues.

    ResponElimina
  2. Actualment l'església que sols quedaven les parets, l'han cobert de sostre i dins hi fan exposicions. La lletra J està en una façana del les primeres cases del poble derrocat, tocant al poble nou.

    ResponElimina