dimarts, 3 de maig del 2016

ara cultura , promociona el disc.

Grans poemes per als més petits, amb l’ARA

Aquest cap de setmana el diari ofereix el disc de Toni Xuclà ‘De poetes, cançonetes’
“L’objectiu de De poetes, cançonetes és sembrar la llavor de la poesia catalana als nens i nenes del nostre país”. Així descriu el músic Toni Xuclà la intenció amb la qual va començar el projecte del seu nou disc, que l’ARA oferirà el 7 i 8 de maig per 9,95 euros juntament amb el diari. Es tracta d’un recopilatori “per escoltar en família”, que converteix en cançons els poemes infantils dels grans autors catalans, entre els quals hi ha noms com Joan Brossa, Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses, Miquel Martí i Pol, Pere Quart, Joana Raspall, Francesc Pujols i Lola Casas. “Vaig adonar-me que la majoria de poetes tenien algun text infantil entre les seves creacions. Eren petites obres d’art, molt senzilles però magistrals”, explica Xuclà.
El compositor no només s’ha envoltat de poetes destacats per al seu nou projecte, sinó que també ha comptat amb la col·laboració d’artistes de renom per enregistrar les veus de les cançons. Txarango, Juanjo Muñoz (Gossos), Pemi Fortuny, Ferran Savall, Gemma Humet, XY, Mariona Castillo i Èric Vergés (Els Catarres) són alguns dels músics que canten els temes de De poetes, cançonetes.
Un total de setze cançons integren el disc, amb els versos de setze poetes i interpretades per setze músics diferents. Xuclà va compondre totes les melodies en solitari i després va treballar conjuntament amb els cantants per adaptar les versions a la personalitat de cadascun. “Cada músic va aportar el millor que tenia i vam explorar els llocs on se sentien còmodes, però sempre tenint en compte que el públic final havia de ser familiar”, explica Xuclà.
Un disc per escoltar en família
De poetes, cançonetes està pensat especialment per a nens i nenes de tres a deu anys i, de fet, els temes segueixen un ordre per edats. És a dir, la primera cançó, Dia de plata, és la més infantil, i l’última, El teu silenci, és per als més grans. Malgrat això, el compositor ha ideat “un disc que pugui reunir tota la família” i ha buscat elements que també puguin agradar als adults, sobretot en l’elecció dels cantants.
Xuclà troba necessari oferir un valor afegit a l’entreteniment dels infants i, segons ell, “com els poetes no escriu ningú”. “La poesia és una gran base per conèixer el patrimoni cultural, encara que els més petits no en siguin conscients”, afegeix. Els poemes que ha escollit són molt visuals i fàcils de memoritzar, ja que parlen d’objectes, d’animals, de les estacions, dels astres i també de la vida quotidiana.
La trajectòria del músic, que ha pogut editar el disc després d’aconseguir el finançament amb una campanya de micromecenatge, inclou set discos en solitari, la composició de bandes sonores per a TV3 i la producció de discos d’artistes com Ovidi Montllor.

1 comentari:

  1. M'ha fet gràcia veire el nom de Carles Algué, perquè no som pas molts els que portem aquest cognom.
    Ja tinc ganes de veure el disc!
    Bona tarda, Imma.

    ResponElimina