divendres, 4 de desembre del 2015

Petit diccionari d’homenatge i agraïment a Joana Raspall



L'app de Joana Raspall amplia horitzons

'Un món de poesia' ha aconseguit finançament per completar-se i traduir-la a l'anglès i ara demana el suport per una sèrie d'animació
Cultura doble fletxa Divendres, 4.12.2015. 15:33 h

Imatge de l'aplicació 'Un món de poesia'

etiqueta Joana Raspall, poesia



'Un món de poesia' està a punt de ser una realitat. En les properes setmanes ja es podrà consultar aquesta app per a mòbils i tauletes centrada en l'univers poètic de l'escriptora santfeliuenca, que es va donar a conèixer a finals d'octubre. L'aplicació ha rebut aportacions econòmiques de la ciutadania a través de la plataforma Verkami, que han permès enllestir l'app i, a més, aconseguir el finaçament per traduir-la en anglès. Ara es proposen arriba als 6.500 per crear el primer capítol d'una sèrie d'animació basat en Joana Raspall.

Carme Verdoy

Avui fa 2 anys que va morir l'escriptora santfeliuenca Joana Raspall, als 100 anys d'edat. L'escriptora va deixar un llegat poètic molt potent que ara recollirà una aplicació interactiva. Es tracta de l'app
 "Un món de poesia", una eina que vol servir per apropar els nens a la lectura i les paraules a través de l'imaginari de Joana Raspall, una de les poetes més estimades pels nens i nenes.

Més de 5.000 euros a través del micromecenatge

"Un món de poesia" està previst que estigui disponible en les properes setmanes, abans de Nadal. L'aplicaicó es va donar conèixer a l'octubre, quan es va fer una crida a la ciutadania perquè col·laborés a fer l'impuls final a través de la plataforma Verkami. 

El projecte estava finançat en un 70% i per aconseguir l'últim tram, de 3.000 euros, es va obrir aquest procés de micromecenatge. Durant 40 dies, tothom podia fer aportacions a l'aplicació, a canvi de packs diversos de llibres, DVD's o fins i tot la possibilitat de fer una visita guiada a la casa de Joana Raspall. 

El marge de 40 dies es va superar amb escreix de seguida. I per això, el projecte es va proposar arribar als 5.000 per poder oferir una traducció de l'aplicació en anglès. Aquesta setmana s'ha arribat als 5.000 i ara s'ha impulsat un nou repte: arribar als 6.500 en els 3 dies que queden per crear el primer capítol d'una sèrie d'animació basada en Joana Raspall i el seu univers poètic.

La poesia de Joana Raspall a l'abast de les tecnologies del segle XXI

La inciativa la lidera Ernest Cauhé, nét de Joana Raspall i impulsor del projecte, que defineix l'app 'Un món de poesia' com una aplicació perquè "els nanos juguin amb la poesia". L'app adapta el llegat poètic de Joana Raspall a l'entorn digital "d'una manera divertida i lúdica".

L'aplicacióe està previst que es posi en marxa en les properes setmanes, "abans de Nadal", segons Cauhé. 
Oferirà 27 activitats interactives, algunes de les quals són un joc sobre frases fetes, un joc per salvar llibres d'una biblioteca que s'està cremant (en al·lusió a l'episodi de la biografia de Raspall, en què va rescatar llibres de la biblioteca de Vilafranca) o un videorecitador.

Dos anys sense Joana Raspall

Avui fa 100 anys que va morir l'escriptora i poeta santfeliuenca, als 100 anys d'edat, pocs dies després de tancar els actes d'homenatge de l'Any Joana Raspall. Arran de la seva mort, des de Fetasantfeliu vam publicar un diccionari d'homenatge i agraïment a l'escriptora que podeu recuperar aquí.
 


.........

Gràcies a Fet a Santfeliu per aquest petit diccionari – homenatge a la Joana.

- Llàstima que malgrat alguns han volgut lluitar per que a la població es fes una Biblioteca infantil amb el nom de la Joana, encara no ha estat possible, ni va poder ser als anys 30 del segle passat ni en el temps actual pel que es veu, haurem d’esperar...

- Com a dona, també va arribar a ser besàvia de quatre en vida, actualment ho és de set.

- Com educadora, va fer classes de català a diverses escoles de Sant Feliu, el temps suficient per que els mestres agafessin l’interès i la destresa per seguir endavant, en va fer a les monges Mercedaries, als “Padres” Escola VIRSA o Virgen de la Salud, als Nacionals “Escola Lahoz Burgos, ara Escola Nadal. I en el temps de Franco.

- Va també escriure per la radio uns capítols sobre Montserrat a manera de “Radio novel·la”

- I va confeccionar un dels primers diccionaris que hi ha al món d’ homònims i parònims

- Va ser precursora de la poesia infantil.

- Web. Llàstima de la: joanaraspall.cat que ha quedat parada, i els que hi volen trobar novetats no poden. La Joanaraspall.com ó http://joanaraspall.blogspot.com.es/ és la que s’hauria de promoure, perquè hi ha molta més informació i s’està actualitzant contínuament. A més és verídic tot el que allà s'exposa.

-Jo, a aquest diccionari afegiria la paraula "Eixam" d’amics de la Joana, que són els que van treballar per fer possible l’any del centenari, i segueixen treballant per què no quedi la seva obre a l’oblit.

-També "App" que aquest segon aniversari fa renéixer a la Joana de manera virtual.

Moltes gràcies a tots altre cop.

Ho copio al blog de la Joana tal i com faig amb totes les noticies, treballs i documents que trobo a la red.

http://joanaraspall.blogspot.com.es/ alli ho trobareu.

Imma Cauhé Raspall
...........

 fet a Sant Feliu

Un mot per cada lletra
Cultura doble fletxaDimecres, 4.12.2013. 16:51 h

Foto: Marc Rius


Una mirada al món i al llegat de l'escriptora santfeliuenca.


Arxiu: La recerca i el resguard de llibres i mots en temps difícils, de guerra primer i de postguerra després. Una tasca de salvaguarda del patrimoni cultural i una contribució majúscula a la lexicografia catalana. Nombroses caixes de sabates va omplir de fitxes plenes de mots, dites i frases fetes.

Bibliotecària: La formació rebuda i l’ofici que no fou. El seu pas per l’Escola de Bibliotecàries de Catalunya en temps de la República, va donar fruits anys després, no sense el patiment de corroborar que després de la Guerra Civil, les seves expectatives es torçaven i de quina manera. La promoció de les biblioteques infantils – concepte novedós a la catalunya dels anys 30- i un projecte fallit de Biblioteca al clos de can Nadal, donen mostra clara de la gran bibliotecària que hagués pogut ser. Amb tot, el mestratge de personalitats com Carles Riba i l’amor per la literatura, els llibres i les paraules, varen acabar de desncadenar la seva passió per escriure. Tal i com es va fer menció en el darrer acte del centenari de l’Any Joana Raspall, es vol promoure la Biblioteca Joana Raspall. Posar nom a una biblioteca, un bon homenatge.

Catalana: Ella, la Joana. Com a persona compromesa amb el país, la seva cultura i història; així com amb la seva ciutat, Sant Feliu, i la seva gent. Catalana, també la llengua. La va estimar tant que fins al darrer moment no ha deixat de dir “que no ens la deixem prendre”. Va obrir les portes de casa seva, del seu menjador, on donava classes de català, on es llegia poesia, on es feien reunions per a promoure la cultura i la llengua catalana. Una mestra i una activista.

Dona: i del seu temps. Filla, esposa i mare. Escriptora, poetessa i dramaturga. Com a dona va haver de lluitar pel reconeixement de la seva obra i comprovar com l’autoria no sempre es valorava des de la meritocràcia i l’esforç, sinó que els galons de qui havia pogut fer carrera i treballar en ple franquisme (els homes) prevalien a la tasca precisa i constant de qui escrivia diccionaris de matinada i quan podia. Va esdevenir la primera presidenta d’una entitat cultural de Sant Feliu (El Centre Parroquial) i va tirar endavant la seva passió per escriure fent tots els papers de l’auca. La guionista Maite Carranza va valorar la condició de dona i espcriptora en el darrer acte públic del seu centenari. El casal de la Dona de Sant Feliu va crear el Premi Joana Raspall de Literatura i el col·lectiu Dones amb veu, també li han dedicat recitals amb poesies seves.

Educació: en valors, de qualitat i en català. Ella, filla de mare francesa va creure en els valors de la llibertat i en els cristians, en l’humanisme i la cultura, en el respecte i la lluita pels drets humans. Les seves obres dirigides a públic infantil i juvenil, tant en poesia com en teatre, emanen voluntat pedagògica, estimulant i gens dogmàtica. Va defensar la universalització de l’educació i l’escola en català.

Família: Filles, fill, nétes i néts. A vosaltres tot el suport i estima . Per a vosaltres el record íntim, personal i intransferible d’una persona singular com totes, i estimada i valorada com poques. Un tresor.

Guerra: la que tot ho esguerra. L’horror. La frustració i el patiment. Les dificultats de ser dona i jove en ple context bèl·lic. El tancament d’una etapa i el naixement d’una altra. La fí del somni.

Haikú: una de les formes de poesia tradicional japonesa més esteses. Es tracta d'una composició breu de 3 versos de 5, 7 i 5 mores (síl·labes) que la Joana Raspall va conreuar ja de gran. Un ‘divertimento’ apassionant que la posava de bon humor i que li va permetre jugar amb les paraules, els missatges i la bellesa plàstica i suggerent que proporciona aquesta forma literària vinguda de lluny,del Japó, allà on la natura s’aprecia en majúscules.

Infants: la mainada, la quitxalla. Aquell públic obert a les històries i generós a l’hora d’aprendre. Podríem dir que va ser el seu ‘target’ literari, però ens quedaríem curts. La poesia per infants i joves que escriu Joana Raspall excel·leix per la seva qualitat i per la capacitat d’empatia amb els lectors. Ja de jove, com a estudiant a l'Escola de Bibliotecàries té clar el foment de la lectrura en i entre els més petits. Ja d’adulta ho posa en pràctica i escriu teatre i poesia, Serra d’Or i Cavall Fort se’n fan ressò, i les seves obres comencen a ser valorades, ja a finals dels anys seixanta del segle XX. Avui dia no hi ha llibre de text en llengua catalana que no tingui algun dels seus poemes.

Joventut: primer la dels Pomells, on ella va pertànyer de jove. Després, la dels seus lectors, alguns d’ells ja granadets. Raspall va saber distingir bé les obres per a infants i joves, desenvolupant l’acció, els ginys dels protagonistes i la temàtica a tractar. Desvetllar consciència i gaudir del poder la imaginació. Aquestes són algunes de les principals virtuts de la seva obra per a públic juvenil, especialment en teatre.

Kònsum S.A: Obra de teatre estrenada l’any 1978. La tercera després de ‘El Pou’ (Premi Cavall Fort) i ‘L’Invent’, basada amb les peripècies d’en Nap, en Buf i en Xic. En aquesta obra, especialment crítica i orweliana, els tres protagonistes treballen durant unes vacances en una singular urbanització on el senyor KÒNSUM, símbol de la societat de consum, ho dirigeix tot segons els seus interessos particulars, per mitjà d'un ordinador electrònic. Tot el personal hi és sotmès a diversos sistemes de suggestió i acata les ordres de la "màquina". Els tres amics, disconformes amb aquell estat de coses, ajudaran a desmuntar-ne el funcionament.

Literatura. En majúscules. Pionera de la poesia infantil, va cultivar molts gèneres literaris: novel·la, poesia, teatre. Va escriure una dotzena de reculls de poesia per als més petits, cinc novel·les i reculls de contes i tres obres de teatre. També és autora de cinc reculls de poesia per adults, tres diccionaris de lingüística, tres novel·les i reculls de contes i quatre obres de teatre per adults.

Martí Dot. L’altre Dot. El que no cultivava roses sinó versos. El poeta de poble. L’obrer que escrivia poesies. L’home i el poeta, que la Joana Raspall va saber apreciar i posar en valor. Martí Dot avui dia dóna nom a un institut de secundaria, a un premi de poesia per a menors de trenta anys i a una tertúlia, que va impulsar la Joana i que durant anys va ser l’únic cercle poètic de la ciutat. Sense la humilitat i generositat de la Joana entre d’altres, no coneixeríem ni valoraríem l’obra del poeta santfeliuenc Martí Dot.

Novel·la. Sí, novel·la, també. Sense ser el terreny on més va excel·lir, amb “Diamants i culs de got”, el lector pot copsar perfectament, la seva prosa, la riquesa de les paraules emprades, i el context històric que li va tocar viure de jove. Molt recomanable.

Oberta. A tothom i pràcticament a tot hora, especialment a les tardes i vespres. Compromesa i solidària va ajudar, col·laborar, participar i apadrinar, tota mena de persones, institucions, col·lectius i causes, per petites que fossin.

Poesia. La dels infants i la dels adults. La poesia pròpia i la dels altres. La de Verdaguer. La d’altres poetes catalans i extrangers. La poesia consagrada i la poesia emergent. Gaudia amb la poesia, sobretot amb la dels joves poetes del Premi Martí Dot. Escolta atenta i consells pràctics, tant per millorar-ne l’escriptura, la mètrica, la puntuació com el recitat.

Qualitat. Literària i humana. No calen més qualificatius.

República. L’esclat de llibertat. L’eixida d’una dictadura sense saber que es cauria de nou a una altra. Joventut, ideals, estudis, redescobriment d’una llengua i dels seus poetes.

Servei. A la llengua, al país, a la societat, a Sant Feliu, al barri, a la parròquia, allà on fes falta.

Teatre. Una altra de les seves facetes destacades. Va escriure L'ermita de Sant Miquel el 1964, que va rebre el Premi Santamaria. D'altra banda, va escriure teatre infantil amb obres com la ja esmentada Kònsum, S.A. (1984), El Pou (1969), que va rebre el Premi Cavall Fort i L'invent (1978). Va participar en el 1r Congrés de Cultura Catalana i des de la ponència El llibre de teatre infantil i promou, junt amb altres amants del teatre, la col·lecció de teatre infantil en català a l'editorial Edebé, a partir de la trilogia d'obres teatrals per infants i joves.

Univers. Especialment literari però també metafísic. “Tanta bellesa i sincronia no pot ser casual”, deia, professant el seu amor per la bellesa de les coses.

Veïna. Del passeig Nadal i del carrer Vidal i Ribas. Promotora de l’associació de veïns de Can Nadal, va aportar el seu compromís cívic i democràtic en un barri que encara ara enyora el seu dinamisme i tarannà dialogant.

Web. joanaraspall.cat és el web impulsat des de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per promoure l'Any Joana Raspall, recollint les múltiples activitats que s'han fet al llarg de tot l'any d'homenatge.També s'hi troben referències d'estudis sobre l'autora, una antologia poètica i recursos diversos vinculats amb l'escriptora.

Xal·lar. El que han fet els lectors amb la seva obra. Gens xovinista ni xabacana, la Joana ens ha ofert un “xim-xim” de la seva producció literària, pausada però contínua.

anY. 2013. Any Joana Raspall. L'any del centenari. L'1 de juliol va fer 100 anys i durant tots aquests mesos ha pogut gaudir dels tants homenatges que se li han fet per commemorar el seu centenari.

Zel, cura, en els seus escrits

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada