dimecres, 9 de gener del 2013

article


El crític Andreu Sotorra publicava un article, a l'ARA del 29 de desembre passat, on recordava les efemèrides i els aniversaris més importants, en el camp del llibre per a joves, d'aquest any que just hem inaugurat.

Entre les celebracions que ell esmenta i les que jo afegiré queda molt clara una constatació: el número tretze no afecta negativament l'evolució de la literatura per a joves, ni pel que fa a escriptors ni pel que fa a obres. Una de les explicacions deu ser que ja és una literatura prou invisible i oblidada que ja no li cal el número tretze per semblar-ho encara més.

Andreu Sotorra, amb bon criteri esmenta aquelles celebracions que durant aquest any 2013 tindran un ressò especial, sobretot per a aquelles persones que segueixen d'aprop l'evolució del llibre infantil o juvenil i la valoren com a literatura de primer ordre, i cita per exemple l'efemèride més antiga: el 90è aniversari de l'editorial Joventut, una editorial que va tenir una època esplendorosa i va fornir de lectures molt vives els lectors que s'hi apropaven. Sotorra comenta el primer àlbum publicat per aquesta editorial: l'adaptació de Peter Pan i Wendy, de J.M. Barrie.



Continua, Andreu Sotorra, esmentant la celebració del cinquantenari de la fundació d'Edicions de La Galera, una celebració que serà comentada més àmpliament en el meu proper comentari donada la seva trascendència social i cultural ocorreguda al nostre país durant els últims cinquanta anys.

Una altra efemèride, continua l'Andreu Sotorra, és la dedicada a la veteraníssima poetessa Joana Raspall, que complirà 100 anys -escrit amb nombres crec que fa més impacte- el proper 1 de juliol. Els actes d'aquest centenari ja han començat i duraran tot l'any gràcies als suports que s'han rebut d'arreu del país per homenatjar aquesta centenària escriptora i de la qual tindrem ocasió de parlar-ne abundantment i de felicitar-la efusivament.


http://mascarodeproa.blogspot.com.es/2013/01/lany-2013-i-la-literatura-per-joves.html

2 comentaris:

  1. OHola Imma hi ha una cosa que no sé si he entès bé...La literatura infantil i la juvenil van en el mateix sac? Perquè a mi em sembla que els llibres infantils s'estan valorant molt i cada dia se n'editen més...
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Roser, jo no en tinc ni idea, particularment crec que és diferent,no és igual un nen de 0 a 8 o 10 anys, que joves de 10 a 18, que joves de 18 a 25. Però hi ha qui ho posa tot al mateix sac.
    Fins quan parlen d'educació no distingeixen entre escoles bressol, escoles de primaria, instituts i universitat, creuen que els mestres i alumnes poden ser tallats pel mateix patró.

    ResponElimina