dilluns, 6 d’octubre del 2014

fet a Sant Feliu

L'impulsor i ideòleg del projecte, Josep Maria Aloy, el mestre i filòleg, August Garcia, i l'editora del llibre, Eulàlia Pagès (Pagès Editors), acompanyats pel regidor de Cultura, Manel Martínez, varen intervenir en aquest acte de presentació que es va celebrar dijous a la Sala dels Àustries del Palau Falguera

Arnau Picón

‘El Bestiolari’ és un recull de cent onze poemes escrits per Joana Raspall que apareixen en onze llibres diferents  i que es caracteritzen perquè tots ells parlen sobre animals. Amb aquest objectiu ha treballat Josep Maria Aloy fins a enllestir aquest nou recull poètic de Joana Raspall que pretén connectar amb la tradició literària dels "animalaris", de la mateixa manera que esdevé una nova oportunitat per a rellegir Raspall des d'una mirada temàtica.

“Aquest llibre està destinat a convertir-se en un clàssic en el marc de la literatura infantil”. August Garcia reconeixia així la importància que aquest bestiolari pot tenir en el marc de la poesia dirigida als infants però reblava que “la poesia de la Joana Raspall connecta amb les persones, tinguin l’edat que tinguin”. Eulàlia Pagès també va coincidir en considerar que la poesia de Joana Raspall no és necessàriament exclusiva pels petits i va convidar als lectors a llegir el bestiolari per “atrapar-nos en un món imaginari”. Garcia també va destacar que “els problemes que parlen d’animals destaquen molt bé les virtuts de la Joana” i, per això, tot i explicitar que Joana Raspall no hagués escrit mai un bestiolari de manera formal, es va mostrar convençut de què li hauria agradat veure aquest recull publicat, al mencionar que “tots aquests poemes junts agafen més força”.
 
Un bestiolari per a la història
 
August Garcia va comparar el bestiolari de Joana Raspall amb altres de la literatura catalana com el de Miquel Desclot, Pere Quart, Josep Carner o Ramon Llull. Garcia va apuntar que la de Raspall és una poesia “feta amb rigor, molt pulcre amb el llenguatge” i amb un “ritme i musicalitat naturals”. També va accentuar el “respecte absolut al nen” lluny de “la carrincloneria i el paternalisme”. Josep Maria Aloy va coincidir amb Garcia sobre la rellevància d’aquest bestiolari: “Aquest llibre d’aquí seixanta anys es seguirà llegint. El recomanaran mestres que encara no han nascut”. Aloy, qui és promotor d’aquest bestiolari, va explicar com va sorgir la idea d’aquest bestiolari quan un nen al que li havia fet reforç escolar li havia dit que “m’agrada la poesia de la Joana Raspall per què l’entenc. Sobretot, els poemes d’animals”.

 
 
 Pots accedir a les fotos d'aquest acte des de la galeria d'imatges

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada