divendres, 30 de juny del 2017

Article sobre Podries al bloc

http://bibarnabloc.cat/2017/06/22/podries-joana-raspall/

0


Si haguessis nascut en una altra terra,
podries ser blanc, podries ser negre…
Un altre país fóra casa teva,
i diries “sí” en una altra llengua.

Podries és d’aquells llibres que mai passen de moda, on la poesia ens mostra com tots podem patir unes mateixes circumstàncies si el nostre lloc de naixement fos un altre, com el nostre destí podria ser molt diferent.
Escrit per Joana Raspall, va ser publicat el 1998 a Com el plomissol. Poemes i faules.
Aquest 2017 ha estat publicat per Takatuka en format àlbum il·lustrat per Ignasi Blanch.
De plena actualitat amb la crisi de refugiats la poesia de Joana Raspall ens acosta al patiment i ens convida a la solidaritat, a l’empatia i a la reflexió davant les desigualtats.
Homenatge a tots aquells que han de marxar involuntàriament de casa seva, mostra com tots els humans tenim unes mateixes necessitats i uns mateixos sentiments.
Joana Raspall, escriptora i bibliotecària.



És reconeguda per la seva tasca durant la Guerra Civil Espanyola recuperant i salvant llibres de la destrucció i per la seva activitat durant la Dictadura de Franco escrivint en català i animant a utilitzar el català.
Aquesta activitat continuada la va fer mereixedora de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Pionera en escriure poesia per a infants i joves, considerava que la poesia era perfecte per a transmetre l’educació dels sentiments.
També és autora de teatre infantil, poesia i narrativa per a adults i joves, i tres diccionaris.
La seva poesia es caracteritza per la gran capacitat d’observació, l’ús acurat del llenguatge i una extraordinària sensibilitat.

Ignasi Blanch, Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
Es va especialitzar en tècniques d‘impressió i gravat a Alemanya, on coincidint amb la caiguda del Mur de Berlín, va ser escollit com a únic representant per participar en el projecte “East Side Gallery”.
Guardonat amb nombrosos premis com el Junceda d’Honor 2005, el Premi Critica Serra d’Or 2006, el Premi Llibreter d’Àlbum il·lustrat 2008.
Actualment és el coordinador de l’especialitat d’il·lustració a “L’Escola de la Dona-Espai Francesca Bonnemaison” de la Diputació de Barcelona.
També realitza xerrades, tallers i sessions didàctiques sobre estil, lectura d’imatge i il·lustració per a escoles, biblioteques, salons del llibre i associacions vinculades al món de la literatura infantil i la il·lustració.
Quan li van proposar il·lustrar aquest poema va fer un treball de recerca del tipus de registre gràfic que s’allunyés d’estereotips i va pensar en un ventall cromàtic que no tingués una vinculació directa amb cap color ètnic.
Podem observar a les seves il·lustracions que hi ha nens en colors blau, groc, rosa, amb ombres verda i lila segons la superposició dels colors:



Per a donar més força a aquest sentiment va decidir utilitzar la serigrafia com a tècnica d’estampació.
Totes les il·lustracions del llibre estan impreses amb serigrafia i el llibre està imprès amb offset però amb tintes separades per donar un resultat més semblant a les serigrafies originals.
L’Ignasi va voler fer-ho tot a mà amb un procés tradicional d’impressió, com a opció personal de seguir un itinerari més humanista on l’elaboració i canvi de material ve originat per la intervenció de les mans de l’artista.



L’expressivitat que aconsegueix amb el traç immediat i la relació amb el gest natural de les mans transmet de forma visual les emocions del text poètic.
D’una altra banda aquesta edició permet als infants aprendre a pintar amb un ventall de colors reduït i amb la llibertat de sortir de la ratlla i això els dóna resultats molt interessants.
Un llibre que l’Ignasi va fer amb molta estima, amb la intenció de crear diàleg, fer pensar i amb el desig que sigui un llibre de capçalera per a moltes famílies.
El 2016 el grup musical femení Roba Estesa va fer una versió musical del poema Podries que podeu escoltar al vídeo:


  Sóc la Rosa i treballo a la Biblioteca Zona Nord. Al meu alter ego li apassiona l'arqueologia i és una exploradora de la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada