dijous, 30 de juny del 2016

homenatge a la Joana Raspall pel seu 103 aniversari

Contrapunt Poètic i Antonio Caballero organitzen conjuntament un homenatge a la Joana Raspall pel seu 103 aniversari. L'acte es durà a terme a l'Aula de Música, a les 19h, i constarà d'un recital poètic i la projecció d'un documental inèdit de Caballero sobre la figura de la poetessa santfeliuenca. 

Mireia Mullor

Aquest divendres, la Joana Raspall hagués fet 103 anys. La poetessa més emblemàtica de Sant Feliu ens va deixar ara fa tres anys, deixant rere seu tot un llegat que romandrà intacte durant molts anys. Per mantenir viu aquest record i celebrar el seu aniversari, el cicle Contrapunt ha organitzat demà un recital poètic a l'Aula de Música on participaran personalitats de la ciutat com Maite Carranza o Roger Anguita i col·lectius literaris com Cornèlia Abril o La Mordida Literaria.

El fisioterapeuta i veí santfeliuenc Antonio Caballero ha estat l'impulsor de la idea, que ha pogut desenvolupar amb l'ajuda de l'organitzadora del cicle Contrapunt poètic, Marta Pérez. "Ell va preparar l'homenatge que es va fer l'any passat al Palau Falguera, i volia repetir l'experiència amb Contrapunt", explica a Fetasantfeliu Pérez, que convoca tothom demà divendres 1 de juliol, a les 19h.

Joana Raspall i la diferència

Una de les característiques que més destaquen a l'obra de la poetessa, segons Pérez, és la voluntat d'acceptar la diferència. "Va ser capaç de parlar de temes socials molt importants, com la immigració o les dones, i promoure aquesta acceptació de la diferència d'una forma molt intuïtiva", explica. "Es va avançar al seu temps, era una poetessa molt moderna", afegeix Pérez.

La selecció de poemes que es llegiran a l'acte no només volen transmetre aquesta idea de Raspall, sinó també destacar el seu llegat de poesia infantil "Quan escrivia per a nens i nenes semblava que tingués al darrere tot un bagatge, i no era així, només era la seva intuició que ens va oferir un corpus de poesia infantil que fins aquell moment no existia", assegura Pérez, que avança també que es llegiran poemes d'autoria pròpia, inclòs un escrit inèdit enviat per l'Agustí Vilar, que no podrà assistir a l'acte.

Un documental inèdit

Antonio Caballero no és només l'impulsor de la iniciativa que es portarà a terme demà, sinó també l'autor del documental que es projectarà després del recital poètic. Caballero va ser el fisioterapeuta de Joana Raspall, i van crear junts una amistat que es va acabar fusionant amb la seva afició pel vídeo.

El resultat és un ampli recull de moments amb la poetessa que, construits amb un llenguatge audiovisual centrat a les seves poesies, vol transmetre la seva personalitat. "L'escoltarem recitar molt a la Joana durant aquest documental", assegura Pérez.

Suport dels grups santfeliuencs

Segons l'organitzadora de Contrapunt, tots els grups literaris de Sant Feliu donen suport a l'acte. "Alguns ho faran participant de les lectures, i altres, com Dones amb veu, ho han fet aquests dies encara que no puguin assistir divendres", explica Pérez, que, al contrari, no ha sentit suficient suport per part de l'Ajuntament. "No ens van posar cap facilitat, i ara tenim el perill que el públic se'ns desbordi a l'Aula de Música", critica, però sense entrar en més polèmica.

Contrapunt Poètic tancarà aquest mes la temporada amb un últim acte el dia 7 de juliol, sota el nom Graffitis i poesia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada