dimecres, 21 de novembre del 2018

NOU CARRER AMB EL NOM DE JOANA RASPALL a LLEIDA











LA Vanguardia   LLEIDA 

Joana Raspall dará nombre a una de las actuales calles franquistas de Lleida


Las calles Alcalde Areny, Germans Recasens y Sangenís Bertran y la avenida Alcalde Recasens se sustituirán por su vinculación con el levantamiento de julio del 193





Joana Raspall dará nombre a una de las actuales calles franquistas de Lleida
El alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa. (Oriol Bosch / ACN)

El alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha anunciado este martes que el Ayuntamiento comunicará en breve a los vecinos de las cuatro calles con nombres vinculados al levantamiento militar de 1936 que estas vías pasarán a denominarse con un nombre de mujer, uno de ellos el de la escritora y poetisa Joana Raspall.
Larrosa ha explicado en declaraciones a la Ser Catalunya, que hay sobre la mesa varias propuestas de mujeres a las que se quiere homenajear y que pronto se enviará una carta informando a los 938 vecinos de las calles afectadas, ha informado el Ayuntamiento en un comunicado.



Joana Raspall (Barcelona 1913 - Sant Feliu de Llobregat 2013) obtuvo el título general de Biblioteconomía, ejerció de bibliotecaria, dio clases de catalán y es conocida por su obra poética infantil, aunque también escribió teatro, cuentos y novelas para adultos.
Entre otros reconocimientos, la escritora recibió la Creu de Sant Jordi en 2006 y la Medalla al Treball President Macià en 2010.
Larrosa ha insistido en que las decisiones se deben tomar de manera documentada, recordando la reunión que mantuvo con los responsables del Memorial Democrático, y que el hecho de cambiar el nombre a cuatro de las nueve calles cuestionadas por este tema responde a unos criterios de documentación histórica y de participación ciudadana.
Las calles Alcalde Areny, Germans Recasens y Sangenís Bertran y la avenida Alcalde Recasens se sustituirán al estar documentada una relación activa en el levantamiento de julio del 1936, ya sea de forma militar o económica, ha dicho.
El alcalde ha recordado que se han respetado las decisiones que tomaron corporaciones democráticas, avaladas por los diferentes grupos municipales y que han sido elegidas legítimamente por soberanía popular.

FET A SANT FELIU

21-11-2018

La poeta santfeliuenca és una de les escollides per canviar el nomenclàtor de la ciutat vinculat a l'aixecament militar de 1936





La poeta santfeliuenca Joana Raspall donarà nom a un carrer de Lleida, que fins ara tenia un nom vinculat amb el franquisme. Serà un dels quatre noms de carrers que se substituiran per noms de quatre dones. L'alcalde de Lleida ho va explicar ahir al programa "Aquí, amb Josep Cuní" de Ser Catalunya i aviat es farà saber als veïns afectats aquest canvi de nom. Se substituiran els noms d'Alcalde Areny, Germans Recasens, Sangenís Bertran i l'avinguda Alcalde Recasens.
De moment, l'únic nom que s'ha fet públic és el de l'escriptora i poeta santfeliuenca Joana Raspall (1913-2013). Segons l'alcalde de Lleida, aquest canvi de nom respon a criteris de documentació històrica i de participació ciutadana. Fa uns mesos, l'Ajuntament de Sant Cugat també va donar el nom de Joana Raspall a una nova placeta de la ciutat. A Sant Feliu, la poeta també té un carrer amb el seu nom al barri de Can Bertrand.
Una comissió treballarà a Sant Feliu per canviar noms de carrers seguint el criteri de memòria històrica
A Sant Feliu encara hi ha carrers amb noms polèmics, com Joan Antoni Samaranch, que va ocupar diferents càrrecs públics durant el franquisme. Sobre aquesta qüestió, al juny de l'any passat el ple municipal va aprovar un punt que demanava eliminar de l'espai públic de Sant Feliu qualsevol referència que vulneri la Llei de Memòria històrica a més de feminitzar el nomenclàtor perquè actualment només 11 carrers de la ciutat tenen nom de dona. La moció també demanava començar el canvi per Joan Antoni Samaranch, que dona nom a un carrer del barri Falguera. 
Un any i mig més tard, aquest mes de desembre es constituirà una comissió per tractar aquest tema, formada per representants de totes les formacions polítiques municipals i per entitats de la ciutat que treballen la memòria històrica, com l'USLA, l'Arxiu Comarcal o el CECBLL, entre d'altres. Segons ha explicat el regidor de cultura Manel Martínez, la comissió valorarà "si s'han de fer canvis en la denominació dels carrers, tenint en compte els criteris de memòria històrica" però no es concreta si es parlarà dels noms de Samaranch o Montejurra, sinó que s'encarregarà l'estudi a les entitats i després es tornarà a debatre. La comissió també plantejarà quin nom posar a la nova plaça que es farà a la zona del carrer Armenteres i carrer Sant Josep, prop del polígon Matacàs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada