dimarts, 17 d’abril del 2018

Solcs. a Fet a Santfeliu

https://www.fetasantfeliu.cat/noticia/102150/solcs-un-poemari-de-joana-raspall-obert-a-la-vida

'Solcs', un poemari de Joana Raspall "obert a la vida"

Carme Verdoy

Vicenç Villatoro va presentar ahir aquest llibre d'haikús il·lustrat per Conxi Rosique en un acte a la Biblioteca Montserrat Roig amb la filla de l'escriptora Imma Cauhé

"Solcs és dir el màxim amb el mínim de paraules", així definia l'escriptor Vicenç Villatoro el nou poemari d'haikus de Joana Raspall, publicat per l'Editorial Gregal, que es presentava ahir en un acte a la Biblioteca Montserrat Roig. Una obra que combina grafisme i poemes, amb dibuixos de línies fetes a tinta xinesa per part de l'il·lustradora Conxi Rosique. Es tracta d'un recull de la poeta santfeliuenca Joana Raspall que l'il·lustradora ha recreat a través dels seus dibuixos per oferir, així, una versió inèdita dels poemes.

La presentació va anar a càrrec d'Imma Cauhé, filla de la poetessa, l'il·lustradora Conxi Rosique i l'escriptor Vicenç Villatoro.


Un recull d'haikús vitalistes

Villatoro va parlar de la diferència entre els poemes de Raspall per a infants i aquests haikús, on la poeta "diu el màxim en poques paraules". Així, explicava que "jo sobretot conexia l'obra poètica de Joana Raspall destinada al públic infantil, que des del punt de vista del públic adult semblava que la poetessa tenia la voluntat de fer servir totes les paraules per ser entesa, en comptes d'economitzar paraules".

L'escriptor va fer referència als haikús, una tècnica japonesa "construïda per premiar la brevetat i solen ser petits poemes impressionistes que solen parlar de paisatges". Una temàtica que en el cas de Raspall varia perquè per Villatoro "són poemes de paisatges interiors, la forma és la de l'haikú, però el fons és més aviat l'aforisme. Descriuen sensacions, estats d'ànim o fins i tot són com un consell". Consells abocats al vitalisme: "és una reflexió de la poesia vitalista, que ens diu: mira, obre't, estigues atent, tingues esperança; és un llibre a favor de la gent que s'obre i està disposada a la vida, a obrir les ales per viure, encara que això impliqui vertigen".

L'escriptor també va subratllar la mirada de "bibliotecària, en el sentit positiu, per la tradició literària que transmet". És a dir, es tracta d'un llibre "d'algú que ha tingut molta relació amb la lectura perquè dialoga amb altres autors, com Espriu o Alcover".

Múltiples interpretacions de poemes breus

L'escriptor va destacar també "com un poema molt breu permet veure tantes coses", una idea que també va remarcar Imma Cauhé. "Els haikus de la Joana tenen molt de fons i segons qui els llegeix, o l'estat d'ànim del dia, poden tenir una interpretació o altra", apuntava la filla de Raspall. Cauhé també va aplaudir les il·lustracions de Conxi Rosique perquè "ha llegit i interioritzat els poemes i n'ha sabut captar la versalitat".

A l'acte també hi va intervenir l'il·lustradora Conxi Rosique, que va explicar com el llibre d'haikús de Joana Raspall "em va tocar l'ànima i m'acompanya sempre". Per Rosique, Solcs és "calma, solemnitat, concentració en el moment present i en cada moviment". Una presa de consciència que la il·lustradora capta amb un "gest artístc que sintetitza sensacions contraposades i la seva intensitat". Les il·lustracions de Rosique volen "expressar l'essència de les coses i la sensació d'alguna cosa que apareix i s'esvaeix, cada grafisme és un batec de vida".

L'acte, que va arrencar amb retard perquè Vicenç Villatoro va trobar problemes de trànsit per arribar, va comptar també amb la intervenció inicial del regidor de Cultura, Manel Martínez i la poeta Marta Pérez, en representació de l'editorial Gregal, de la qual és autora. A més, tant Cauhé com Villatoro van llegir algus dels haikús que formen part de Solcs. El llibre es presentarà el 3 de maig a la llibreria Barra Llibre de Barcelona, el 9 de maig a La Central del Raval i el 10 de maig a l'Ateneu de L'Hospitalet.


https://www.fetasantfeliu.cat/noticia/102150/solcs-un-poemari-de-joana-raspall-obert-a-la-vida


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada