dilluns, 1 de juliol del 2013

1 juliol 2013- Generalitat

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

La Generalitat de Catalunya a Joana Raspall el dia del seu centenari



Centenars de santfeliuencs s’han desplaçat fins a Barcelona en reconeixement a l’autora
CULTURA doble fletxa DILLUNS, 1.7.2013. 23:34 H
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional 1 vot )
El president de la Generalitat, Artur Mas,  ha felicitat l’escriptora per telèfon ja que no ha pogut assistir a l'acte


Foto: Marc Rius









etiqueta Any Joana Raspall

La Generalitat ha commemorat avui el centenari de l’escriptora Joan Raspall amb un acte institucional que ha acollit el Palau de la Generalitat. Joana Raspall, que s'està recuperant de la fractura del fèmur, no ha assistit a l'acte. Carme Arenas, presidenta del PEN català i comissionada de l’Any Joana Raspall, ha estat la primera en intervenir.  Ha felicitat la poetessa i ha agraït el seu segle de fidelitat a la cultura. "Joana Raspall pertany a una generació que va compartir uns mateixos valors de servei a la comunitat, com Salvador Espriu o d’altres com Joan Teixidó. Tots ells s’han caracteritzat per una sòlida formació i passió per la llengua, una gran discreció i una immensa vocació de servei”. Arenas ha repassat la biografia de Raspall. “És en la poesia on s’ha sentit més còmode i el gènere al qual ha dedicat més esforços, en la seva obra poètica destaca un absolut domini de la llengua”. I ha destacat la tasca de Raspall en el camp de la poesia infantil. “Ha omplert un buit, el de la poesia pensada pels nostres ciutadans més joves. Joana Raspall és un referent per a escoles i biblioteques”. Carme Arenas ha lloat l’actitud d’entrega al país de la poetessa. “Hi ha una característica comuna en tota la seva obra, l’actitud de servei. Joana Raspall creu i treballa per fer el país més digne, culte i avançat”.

L’alcalde, Jordi San José –que al matí ha visitat l’escriptora a casa seva i li ha entregat un ram de flors- també ha felicitat Joana Raspall i li ha agraït la seva tasca. “Vull agrair l’amor de la Joana pel seu Sant Feliu. Sant Feliu estima la Joana com la Joana estima Sant Feliu”, ha afirmat l’alcalde. “Joana Raspall ha concretat aquest amor en activisme cívic a la ciutat: com a presidenta de l’associació de veïns del seu barri, com a presidenta del Centre Parroquial o com a impulsora del congrés de cultura catalana o del Premi Martí Dot”, ha dit San José. L’alcalde ha recordat que al novembre es celebrarà a Sant Feliu l’acte de clausura de l’Any Joana Raspall.

El poeta Feliu Formosa també ha dedicat unes paraules a l’escriptora. “Es necesita una gran imaginació i capacitat d’observació per generar contingut senzill i amb el rigor formal amb què ho fa la Joana”, ha dit Formosa. El poeta, que comparteix amistat amb Raspall, ha explicat com l’escriptora sovint es queixava que entre els joves poetes faltava rigor en les formes perquè no sabien rimar. Formosa ha llegit uns versos de l’autora.

A continuació s’ha lliurat la medalla de vida dels cent anys de la Generalitat a l’escriptora, que l’ha recollit el seu nét, Ernest Cauhé. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha dedicat unes paraules prèvies a l’entrega i el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet entrega de la medalla. Ernest Cauhé ha llegit unes paraules en nom de la seva àvia. “Avui la defensa del català, una lluita més vigent que mai, ha de ser més gran i més sostinguda en el temps. Us demano que utilitzeu les meves obres per defensar el català”, ha dit Cauhé. “Val més estimar-se que criticar-se, no podem deixar perdre Catalunya, ha de durar per sobre de tot i de tots nosaltres” , ha volgut dir Raspall als governants.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat que ha parlat amb Joana Raspall per telèfon. En referència a la medalla dels cent anys ha dit: "Aquest és un homenatge que es fa a les persones grans i, de tant en tant, les persones grans són grans persones. I aquest és el cas de Joana Raspall". Artur Mas ha recordat que "Joana Raspall ha viscut dues dictadures, dues guerres europees i una guerra civil, i tot això concentrat en una vida. Les persones que en aquestes condicions no han tirat la tovallola mereixen un gran respecte i reconeixement". 

Finalment, la coral infantil Tic Tac de l'Ateneu Santfeliuenc ha interpretat dues cançons de la cantanta "L'hora perduda", amb versos de la poetessa, i l'himne dels Segadors, que ha clos l'acte.
http://www.fetasantfeliu.cat























































































































































Discurs de l¡Alcalde de Sant Feliu 
01/07/2013: el meu discurs a l'acte d'homenatge a Joana Raspall al Palau de la Generalitat.

 (1. Salutacions i benvinguda) Molt Honorable President Honorables consellers Estimats familiars de la Joana, Benvolgudes autoritats, Senyores i senyors

 (2. Joana Raspall i Sant Feliu) Deixin-me que comenci dient el que, aquest matí, he pogut expressar personalment a la Joana a casa seva: moltíssimes felicitats, Joana, en el dia que fas 100 anys i moltíssimes gràcies, Joana, per la teva tasca en aquests 100 anys. Ara fa justament un any, el ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va proclamar per unanimitat i de manera solemne que aquest 2013 seria l’Any Joana Raspall. Un any amb molts moments importants, amb formats molt diversos, que ha de tenir tres moments destacats: ® El 21 de febrer, l’acte inaugural, a Sant Feliu, ® Avui, 1 de juliol, en aquesta commemoració al Palau de la Generalitat, presidida pel nostre President, ® I, finalment, el 29 de novembre, l’acte de tancament, també a Sant Feliu, i amb la presidència de la Molt Honorable Sra. Núria Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya Transcorregut ja mig any, i amb aquesta sala plena de gent que estima la Joana i vol valorar i reconèixer la seva persona i la seva obra, vull posar de manifest, com a alcalde de Sant Feliu, dues breus notes del que podríem considerar un amor feliçment correspost entre una gran ciutadana i la seva gran ciutat. D’una banda, l’amor de Joana Raspall pel seu Sant Feliu. La Joana encara em deia aquest matí, “estimo Sant Feliu”, “estimo la gent de Sant Feliu”. I aquest amor l’ha concretat en activisme cultural i cívic per a la seva ciutat. Va ser la primera presidenta de l’Associació de Veïns del seu barri, va ser presidenta d’una entitat cultural històrica com el Centre Parroquial, va ser una de les impulsores del Congrés de Cultura Catalana, de les primeres classes de català a Sant Feliu, de les tertúlies literàries que tenen lloc a la nostra ciutat, del premi Martí Dot de poesia,... I més enllà, la seva presència a tots els actes culturals de Sant Feliu, la seva disponibilitat per atendre els nostres escolars, els nostres joves i grans activistes cívics i culturals. Gràcies pel seu exemple i ànim per a tothom. De l’altra, l’amor de Sant Feliu per la Joana Raspall. La Joana té, a Sant Feliu, tots els reconeixements institucionals que atorga l’ajuntament, i tots els reconeixements emocionals que atorga la ciutadania. L’acte del 21 de febrer, va ser un regal a la Joana en què van participar, a través de la poesia, la música i la dansa, desenes de persones de totes les edats, de tots els barris de la nostra ciutat. El dia de Sant Jordi, a la plaça de la Vila de Sant Feliu, centenars de persones li van oferir un homenatge espontani i merescut, davant del qual, com ella sol fer, només repetia que no havia fet pas tant com per merèixer tan afecte. En aquest moment, estic molt content de poder concentrar i poder tornar a transmetre, com a alcalde de Sant Feliu, tot aquest afecte de Sant Feliu a la Joana.

 (3. Agraïments i cloenda) Sant Feliu estima la Joana com la Joana estima Sant Feliu. Com deia, un amor feliçment correspost que ha estat inusualment llarg i fructífer. Un amor que no se’ns quedarà callat als llavis, sinó que hem volgut proclamar-lo als quatre vents i hem volgut escampar-lo, generosos com som i coneixedors de la seva vàlua, per tot el nostre país, per totes les terres de parla catalana, per totes les cultures que saben apreciar la bellesa de les paraules i el valor del seu contingut. Gràcies a totes les entitats de Sant Feliu i a totes les entitats de la cultura i de l’educació del nostre país que ho estan fent possible. Avui celebrem els cent anys d’una gran santfeliuenca, d’una gran catalana, d’una gran escriptora, d’una gran activista cívica i cultural, d’una grandíssima persona. Per tot això, i per la sort d’haver-ho pogut gaudir i compartir amb tu tants anys, en nom de tota la ciutat de Sant Feliu i com una veu més de tot el nostre país, moltes felicitats pel teu centenari, i moltíssimes moltíssimes gràcies, Joana! 

 Publicado por Jordi San José i Buenaventura. a 7/02/2013 11:44:00 a.m.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada